MSN emoticons

Lees meer

Het is mogelijk om meer emoticons op je smartphone te ontvangen door het downloaden van applicaties. Deze applicaties maken het mogelijk om de emoticons in te voegen en te delen met je vrienden. Zo...

Lees meer

WhatsApp emoticons

Lees meer

Doel van Emoticons

Emoticons worden veel gebruikt door jongeren op instant messaging programma's zoals: MSN, Skype en Facebook-Chat. Ze zijn mateloos populair en worden dagelijks met grote aantallen gebruikt, maar wat is het doel van emoticons?

Doel

Emoticons zijn ontstaan in doordat er op een hogeschool geen duidelijk onderscheid was tussen een grapje en een serieuze opmerking. Scott E Fahlman introduceerde de emoticons als volgt om aan te geven wat een grapje is gebruik je: :-) en voor een serieuze opmerking gebruik je :-( . Het officiele bericht luidt als volgt:

I propose that the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use

:-(

Tegenwoordig zijn er er duizenden emoticons die gebruikt worden voor allerlei toepassingen. Het doel van emoticons kan dan ook omschreven worden als het uitdrukken van emoties. Zo voegen ze als het ware lichaamstaal toe aan een tekstbericht. Voorbeeld: zo wordt in de chat van een online pokerroom als Partypoker de spanning met emoticons tijdens het spelen weer gegeven.

Uitzonderingen

Emoticons worden veel gebruikt door jongeren, en de emoticons worden dan ook niet strikt serieus gebruikt. Vaak worden emoticons gebruikt om dingen te zeggen die moeilijk te beschrijven zijn met woorden. Het hartje, (L) is hier een goed voorbeeld. Op menig online dating site is dit het meest gebruikte teken bij het chatten. Meer over online dating en het juist gebruik van emoticons vind je op het portaal over vrouwen versieren van Lovegids (link: www.lovegids.nl) van versier guru Al Phadoc of het verleiden van vrouwen dmv een gratis cursus van Droomvrouwen verleiden - vrouwen versieren. Ook worden emoticons gebruikt om ze aan elkaar te laten zien, of ze te combineren tot een grappig geheel. Emoticons worden vaak gebruikt uit gewoonte, zo zijn er vele jongeren die standaard achter iedere zin een :P of :) plaatsen.

Tegenstand

Vanuit taalkundigen bestaat er veel tegenstand tegen het gebruik van emoticons, volgens hen is de bedoeling van de uiting goed te omschrijven door een juiste toepassing van woordenschat en grammatica. Emoticons zijn volgens hen dan ook overbodig en  getuigen van onmacht op het gebied van taalkunde.